Stropkovský hrad

Pamiatkový objekt NKP Kaštieľ a zaniknutý hrad vyhlásenej v roku 1963. Zaniknutý hrad z 13.storočia stál na mieste kaštieľa a kostola. Podľa zachovaných správ hrad postavila okolo roku 1245 rodina Czudarovcov. Patril im viac ako 150 rokov. Vnútornú i vonkajšiu časť hradu spájal padací most. Základy hradného areálu tvoril osemuholník, ale vzhľad hradu sa dnes už bez predbežného archeologického výskumu určiť nedá. Hrad bol pôvodne kráľovským majetkom a v roku 1408 sa spomína ako castrum seu fortalicium Ztropko. Po roku 1414 ho kráľ Žigmund daroval Petrovi z Perína. V roku 1440 sa ho zmocnili bratrícke vojská. Neskôr ho prechodne obsadilo poľské vojsko. Kráľ Matej, ktorý sa osobne zúčastnil ťaženia proti Poliakom, zakrátko vyhnal poľské vojská z východného Slovenska, zmocnil sa aj Stropkovského hradu, a vrátil ho pánom z Perína. V roku 1483 v dôsledku vyčínania Mikuláša z Perína zbíjajúceho po celom východnom Slovensku, načas hrad obsadilo uhorské vojsko. V roku 1491 vtrhol do Uhorska Albrecht, ktorý hrad napadol a vyhnal Períniovcov. Časť hradu pravdepodobne zanikla počas vnútropolitických nepokojov ešte pred rokom 1675. V roku 1686 mal mesto i hrad v rukách Imrich Tököli, ktorý mesto vypálil. Keď bolo Rákociho povstanie potlačené, v roku 1711 velitelia cisárskeho vojska Lauken a Wolsken i napriek zákazu hrad dobyli a zničili. Hradný komplex bol sčasti prestavaný na kaštieľ resp. obytnú stavbu a ostatné fortifikačné objekty boli neskôr rozobrané a použité pri novej výstavbe mesta.

Vnútorný hrad mal útočištnú vežu, palác s kaplnkou a s vonkajším hradom bol spojený padacím mostom. Vonkajší hrad mal veľkú rozlohu a bol opevnený delovými baštami. Okolo vonkajšieho hradu viedla hlboká priekopa. Hrad, resp. opevnenie plnilo funkciu aj mestskej fortifikácie. Najlepšie je možné si objekt predstaviť z nákresu pôdorysu hradných objektov z roku 1767.

Pozostatky hradu sa nachádzajú v murivách poschodovej budovy kaštieľa, ktorý stojí na jeho mieste, sčasti  na východnej strane v budove farského kostola (veža) a v gotickom uzávere presbytéria, ktoré bolo pôvodne hradnou kaplnkou. Základy hradu sú pod terénom v okolí farského kostola pod povrchom námestia.