Hrad Modré Pole

Zrúcaniny stredovekého kamenného hradu postaveného na mieste staršieho opevneného hradiska zo začiatku 14.storočia sa nachádzajú nad obcou Mrázovce na vrchu Hradisko. Hrad pravdepodobne zanikol spolu s obcou Modré Pole (Kékmező) patriacej Stropkovskému panstvu a v ktorej stál v 15.storočí.

Prvá zmienka o Modrom Poli je z roku 1342. V ďalšej správe sa uvádza, že v dedine bola pevnosť, hrádok (fortalicium), ktorý Imrichovi z Perína v roku 1411 povolil postaviť kráľ Žigmund. Dovolil mu taktiež pomenovať ho podľa svojej vôle. Je pravdepodobné, že hrad i dedina zanikli už v 60.rokoch 15.storočia.

Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásenou v roku 1963 (hrad) a 1973 (hrádok). Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hrad. Hrad Modré Pole. Postavený bol v 1.polovici 14.storočia.

Hrádok. Hrádok Hradisko. Postavený bol v 13.-15.storočí.