Starší kaštieľ v Horných Lefantovciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Malý kaštieľ. Renesančný kaštieľ (Malý kaštieľ) postavený na mieste zaniknutého šľachtického hradu, sídla rodu Elefant, z 1.polovice 13.storočia. Hrad bol upravovaný v 14.-15.storočí a v 16.storočí. Kaštieľ bol postavený v roku 1618. Upravovaný bol v roku 1852 a v 70. a 90.rokoch 20.storočia (1977-1983). Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare U, je dvojpodlažný s podpivničením. Má uzavreté nádvorie, dve nárožné polkruhové bašty a stredový balkónový rizalit. Vnútorné zariadenie kaštieľa a historické zbierky boli v 50.rokoch 20.storočia prevezené do bývalého Krajského nitrianskeho múzea v Bojniciach. Solitér sa nachádza nad obcou Horné Lefantovce 371 v parku.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 1.polovice 19.storočia pri malom kaštieli. Upravovaný bol v roku 1984. Má pôdorys nepravidelného päťuholníka. Architektonicky cenný prírodný park.