Smolenický zámok

Nachádza sa na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice na Zámockej ulici.

V 15.storočí význam Smoleníc vzrástol, pretože v obci bol vybudovaný stredoveký hrad, ktorý sa stal centrom a sídlom smolenického panstva. Postavený bol v 14.storočí ako posledný zo strážnych hradov pri malokarpatských priesmykoch na ochranu tzv. Českej cesty. Na začiatku 15.storočia bol kráľovským majetkom, neskôr patril pezinským a svätojurským grófom a od začiatku 16.storočia rodine Orságovcov. Potom ho takmer dve storočia vlastnili Erdődiovci. V roku 1777 preberá Ján Pálfi do zálohu smolenické panstvo, ktorého súčasťou bolo 8 obcí. Pálfiovci hrad neobývali. Ten už za Krištofa III., posledného Erdődiovca, upadal, pretože neboli finančné prostriedky na jeho údržbu. Dielo skazy bolo dovŕšené v období napoleonských vojen a Rákociho povstania v 18.storočí a zvyšok dokonal požiar na začiatku 19.storočia, keď zhorela hlavná budova hradu aj s vežou. Zostali iba ruiny, z ktorých vyčnievala len päťboká hlavná veža a bašty vonkajšieho opevnenia.

Súčasný zámok začal v historizujúcom slohu budovať na začiatku 20.storočia majiteľ smolenického a dobrovodského panstva gróf Juraj Pálfi starší. Prvé práce na hradbách zámku sa začali už v roku 1887 úpravou bášt. Bašty zo starého hradu zostali, iba sa nadstavili a zastrešili. Gróf Pálfi dal zámok postaviť vo vlastnej réžii podľa návrhu architekta Jozefa Huberta. 1.svetová vojna bola príčinou prerušenia stavebných prác na zámku. Niektoré miestnosti boli iba provizórne upravené a bol v nich umiestnený archív rodu Pálfiovcov. Až do skončenia 2.svetovej vojny sa na stavbe nepokračovalo. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, zámok prevzala Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Zámok bol dostavaný, zariadený a 26.6.1953 bol odovzdaný Slovenskej akadémii vied, aby sa stal reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta. Vo vnútri zámku sa nachádza niekoľko štýlovo upravených salónov a chodieb ale nenachádza sa tu žiadne historicky cenné vybavenie.

Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásenou v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hradné jadro:

Veža. Postavená bola v rokoch 1911-1914 v novogotickom slohu. Upravovaná bola v rokoch 1945-1950 a 1955-1957. Má sedemuholníkový pôdorys, je sedempodlažná s podpivničením. Autorom je J. Hubert.

Hradný palác I. Hradný severozápadný palác. Postavený bol v rokoch 1911-1914 v novogotickom slohu. Upravovaný bol v rokoch 1945-1950 a 1955-1957. Má trojuholníkový pôdorys, je trojpodlažný s dvoma podzemnými podlažiami. Autorom je J. Hubert. Nachádza sa v severozápadnej časti hradného jadra.

Hradbový múr I. Postavený bol na prelome 14. a 15.storočia. Upravovaný bol v 19.storočí a v rokoch 1911-1914, 1945-1950 a 1955-1957. Prevláda novogotický sloh. Má nepravidelný pôdorys. Autorom je J. Hubert. Nachádza sa v severovýchodnej a juhovýchodnej časti hradného jadra.

Hradný palác II. Hradný juhovýchodný palác. Postavený bol v rokoch 1911-1914 v novorenesančnom slohu. Upravovaný bol v rokoch 1945-1950 a 1955-1957. Má nepravidelný pôdorys, je trojpodlažný s podpivničením. Autorom je J. Hubert. Nachádza sa v juhozápadnej časti hradného jadra.

Hradné nádvorie I. Horné hradné nádvorie. Vybudované bolo v rokoch 1947-1950. Upravované bolo začiatkom 21.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys. Autorom je J. Hubert. Nachádza sa v strede hradného jadra.

Predhradie:

Budova I. Ubytovanie hostí. Postavená bola v rokoch 1945-1950 v novorenesančnom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná s podpivničením. Autorom je J. Hubert. Nachádza sa severne od severozápadného paláca.

Delová bašta I. Delová severozápadná bašta. Postavená bola v 14.-15.storočí v gotike. Upravovaná bola v rokoch 1887 a 1971-1973. Je jednopriestorová, s kruhovým pôdorysom, dvojpodlažná s dvoma podzemnými podlažiami. Nachádza sa v severnej časti hradného komplexu.

Budova II. Vstupná budova. Postavená bola v rokoch 1945-1950 v novogotickom slohu. Upravovaná bola v rokoch 1971-1973. Je trojpriestorová, s obdĺžnikovým pôdorysom, je jednopodlažná s podpivničením. Nachádza sa v severnej časti hradného komplexu.

Delová bašta II. Delová severovýchodná bašta. Postavená bola v 14.-15.storočí v gotike. Upravovaná bola v rokoch 1887 a 1971-1973. Je jednopriestorová, s kruhovým pôdorysom, je dvojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa v severnej časti hradného komplexu.

Budova III. Garáže, dielne. Postavená bola v rokoch 1911-1957 v novogotickom slohu. Má lichobežníkový pôdorys, s jedným podzemným podlažím. Nachádza sa v severovýchodnej časti hradného komplexu.

Delová bašta III. Delová východná bašta (kotolňa). Postavená bola v 14.-15.storočí v gotike. Upravovaná bola v roku 1887 a v 20.storočí. Má kruhový pôdorys, je jednopodlažná. Nachádza sa vo východnej časti predhradia.

Hradbový múr II. Hradbový múr východný. Postavený bol v 14.-15.storočí v gotike. Upravovaný bol v rokoch 1887 a 1971-1973. Nachádza sa na východnom okraji predhradia.

Delová bašta IV. Delová južná bašta, hradná kaplnka.

Hradbový múr III. Hradbový múr južný. Postavený bol v 15.storočí. Upravovaný bol v 19.storočí a v rokoch 1911-1957. Prevláda novogotický sloh. Nachádza sa na južnom okraji predhradia.

Hradné nádvorie II. Dolné hradné nádvorie. Vybudované bolo v 15.storočí. Upravované bolo v rokoch 1947-1950 a 1965-1966. Má nepravidelný pôdorys, je pod úrovňou terénu. Nachádza sa v severnej a východnej časti hradu.

Hradná studňa. Vybudovaná bola v 18.storočí. Upravovaná bola v 19.storočí, začiatkom 20.storočia a v rokoch 1948-1950. Má kruhový pôdorys. Nachádza sa v severnej časti dolného nádvoria.

Park. Rozsiahly prírodno-krajinársky zámocký park s historickou zeleňou a s lúkami sa nachádza pri zámku. V jednoduchej forme existoval už v 17.storočí. Koncom 19.storočia bol upravený. V roku 1906 v ňom vybudovali umelé jazierko. Park bol počas zimy 1928-1929 poškodený. Reštaurovaný bol v rokoch 1967-1972. V hornej časti parku je upravený prameň pitnej vody, voda vyteká potrubím z osamelej skaly.