Skalné obydlie Brhlovce 142

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1983. Nachádza sa v časti Dolné Brhlovce 142 v Pamiatkovej rezervácii ľudového staviteľstva v miestnej časti Šurda. Dnes sa tu nachádza muzeálna expozícia ľudového bývania. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Skalné obydlie. Skalné obydlie z 1.polovice 19.storočia. Upravované bolo v 2.polovici 19.storočia, po roku 1987 a v roku 1992. Dvojpodlažná stavba s päťpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Ľudový dom I. Kamenný ľudový (starší) dom z 19.storočia. Upravovaný bol v rokoch 1991-1992. Prízemná stavba s dvojdielnou, dvojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2009.

Ľudový dom II. Kamenný ľudový (novší) dom z roku 1932. Upravovaný bol v rokoch 1991-1992. Prízemná stavba s trojdielnou, trojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2009.