Skala, na ktorej spočívala smrť – Horná Mariková

Na skale, ktorá leží v koryte Marikovského potoka sú zvláštne znaky. Je porastená machom, ale po jeho odstránení sa ukážu tri znaky: slnko, hviezda a podkova. Môže to byť skala, ktorá slúžila ako orientačný bod, alebo tu bol zakopaný poklad, alebo to bolo obetisko, na ktorom pohania obetovali obete bohom. Možno znaky do skaly vytesali kamenári, pretože v minulosti sa nad skalou na ľavej strane na mieste zvanom Pekliská ťažil kameň (vyskytujú sa tu pravidelné skaly štvorhranného tvaru). Medzi miestnymi obyvateľmi sa traduje, že na skale spočívala smrť (pri potulkách svetom si musela aj niekde odpočinúť). Pôvodne sa skala nachádzala nad cestou, ale pri jej rozširovaní ju premiestnili nižšie. Dnes sa nachádza nad sútokom malého potôčika s Marikovským potokom. Nájdete ju asi 200m nad odbočkou do miestnej časti Stolečné nad miestnou časťou Vlkov v katastri Hornej Marikovej.