Renesančný kaštieľ v Turčianskych Tepliciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Renesančný Platthyovský kaštieľ (Starší kaštieľ), z 1.polovice 17.storočia, postavený bol pravdepodobne okolo roku 1630. V rokoch 1745-1747 a 1762 bol prestavaný. V rokoch 1952-1957 bol obnovený pre potreby Matice slovenskej. Autorom obnovy bol A. Slatinský. Upravovaný bol i po roku 1999. Objekt má pôdorys v tvare U, trojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s podkrovím a pivnicou. Oblé arkiere na nárožiach. Na vonkajšej strane budovy sú dve hranolové veže na nárožiach. Zachovali sa renesančné architektonické detaily a pôvodná manzardová baroková strecha. Solitér stojí v strede mestskej časti Diviaky na ulici Matičná 23 v parku. Dnes slúži ako depozitár.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou zo 17. alebo 18.storočia. Upravovaný bol v 2.polovici 18.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys. Rozprestiera sa okolo kaštieľa.