Barokový kaštieľ v Turčianskych Tepliciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne barokový kaštieľ, tzv. Mladší kaštieľ, z 2.polovice 18.storočia (1767). Klasicisticky prestavaný bol koncom 19.storočia a upravovaný bol po roku 1924, v rokoch 1946-1951 a v 2.polovici 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys s rizalitom a portikom, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s pivnicou. Solitér stojí v parku s historickou zeleňou v časti Diviaky na ulici Prievidzská 26 pri ceste smerom na Prievidzu.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 18.storočia pri kaštieli. Upravovaný bol v 19.storočí a v 80.rokoch 20.storočia. Má pôdorys nepravidelného obdĺžnika.