Púchovská skala – Púchov

Pôvodne sa tu ešte začiatkom 20.storočia týčilo vysoké vápencové bralo. Na skale robil archeologické prieskumy barón Hoenning, ktorý tu objavil stopy po lovcoch mamutov a sobov, ako aj nálezy z prelomu letopočtov. Na ich základe bola pomenovaná archeologická kultúra ako púchovská kultúra. Pôvodná podoba skaly je iba v kreslenej podobe. Kresbu koncom 80.rokov 19.storočia namaľoval barón Hoenning. Bolo to zďaleka viditeľné bralo rozčesnuté dvoma puklinami na tri časti. Širšia puklina bola dole široká 1,5m a pri vrchole až 5m. V puklinách boli zachytené balvany. Bralo z troch strán obkolesovalo sedem obrovských balvanov. Niektorým pripomínala veľkú husaciu pečeň alebo Máriu Teréziu s kancelárom Kaunitzom. Dnes už z pôvodného brala takmer nič nezostalo, skalu zničil kameňolom. Ešte pred 1.svetovou vojnou dostala bralo do prenájmu firma Syderolit (neskôr Azbestovo-cementový závod) Púchov, ktorý skalu vyťažil a zostal po nej iba hlboký lom. V súčasnosti sa tu od roku 2005 nachádza oddychové miesto s altánkom, lavičkami a studničkou. Okolím prechádza zelený miestny chodník z Púchova. Púchovská skala sa nachádza v katastri Púchova, západne od centra mesta.