Primaciálny palác

Národná kultúrna pamiatka Mestský palác a pamätné tabule vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Mestský palác. Stavba patrí k najkrajším barokovo-klasicistickým stavbám v meste. V rokoch 1778-1781 ho dal postaviť arcibiskup kardinál Jozef Baťán podľa projektu architekta Melchiora Hefeleho. Upravovaný bol v 1.štvrtine 19.storočia, v rokoch 1857, 1903-1904, 1909 a 1910-1913. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, dvoj a trojtraktovú dispozíciu, je štvorpodlažný s podkrovím a pivnicou. Je prejazdový, nárožný. Palác a známa Zrkadlová sieň, ktorá sa v ňom nachádza, sa stali dejiskom mnohých významných historických udalostí. V roku 1805 tu bol podpísaný tzv. Prešporský mier medzi rakúskym a francúzskym vojskom. Otváral sa tu uhorský snem, ktorý zasadal v budove dnešnej Univerzitnej knižnice. V auguste 1903 kúpilo budovu paláca mesto. V súčasnosti slúži potrebám Galérie mesta Bratislavy a je sídlom Magistrátu mesta. Stojí na Primaciálnom námestí 3 na križovatke s Uršulínskou ulicou v Mestskej pamiatkovej rezervácii.

Pamätná tabuľa Prešporského mieru.

Pamätná tabuľa Paracelsa.