Pongrácovský kaštieľ v Krasňanoch (Starší kaštieľ)

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Neskororenesančný pôvodne samostatne stojaci kaštieľ Pongrácovcov z roku 1678 so stredovekým jadrom. Renovovaný bol v rokoch 1898, 1915-1923 a 1986. S vedľa stojacim kaštieľom bol spojený spojovacím prízemným krídlom na začiatku 19.storočia. Spojovacie krídlo so štukami na bráne. V mnohých miestnostiach sa zachovali renesančné stropy. Kaštieľ má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare dvojnásobného U, je dvojpodlažný s pivnicou. Kaštieľ č.21 stojí v prírodno-krajinárskom parku s historickou zeleňou z prelomu 18. a 19.storočia.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z prelomu 18. a 19.storočia pri kaštieli. Má pôdorys nepravidelného lichobežníka.