Kaštieľ v Kunerade (Kuneradský zámok)

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1967. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Secesný kaštieľ bol postavený v roku 1916 na spôsob románskych architektúr, s nárožnými vežami, terasami a arkádami. Pôvodne to bol poľovnícky kaštieľ. Počas SNP sídlil v kaštieli štáb 2.partizánskej brigády M. R. Štefánika. V roku 1944 fašisti kaštieľ vypálili. Po skončení 2.svetovej vojny bol v rokoch 1945-1949 obnovený. Upravený bol i v roku 1970. Solitérna stavba má trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je štvorpodlažná s pivnicou. Kaštieľ stojí v údolí Kuneradského potoka. V súčasnosti je verejnosti neprístupný. Využíval sa ako liečebňa. Na kaštieli je osadená pamätná tabuľa SNP a pred kaštieľom stojí pamätník SNP. Solitér stojí v parku.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z roku 1916 pri kaštieli. Má nepravidelný pôdorys.

Pamätník. Pamätník SNP.