Poľovnícky kaštieľ v Palárikove (Károlyiovský kaštieľ)

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne barokový kaštieľ postavený pred rokom 1765. Neskoroempírovo bol prebudovaný v roku 1866. Ďalšie úpravy po roku 1945, v rokoch 1969-1970, v 80.-90.rokoch 20.storočia a v roku 2002. Autorom stavby je F. A. Hillebrandt. Autorom prestavby v roku 1866 je M. Ybl. Má trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare U, je dvojpodlažný s podpivničením. Solitér sa nachádza v strede obce na ulici Lesná 2. Dnes sa v ňom nachádza zbierka zbraní a poľovných trofejí a slúži aj reprezentačným potrebám cestovného ruchu.

Park. Prírodno-krajinársky anglický park s historickou zeleňou z obdobia po roku 1765 pri kaštieli. Upravovaný bol v roku 1866 a v 80.rokoch 20.storočia. Park so vzácnymi drevinami má nepravidelný pôdorys. V záhrade pri kaštieli bolo okolo roku 1757 vybudované divadlo, ktoré zbúrali v roku 1803. Okrem ochotníckych predstavení v ňom vystupovali aj malé operné spoločnosti.

Vodáreň.

Sýpka. Stavba murovanej a drevenej konštrukcie postavená v 60.rokoch 19.storočia v historizujúcom slohu. Pánska sýpka je trojpodlažná s podpivničením, trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa južne od kaštieľa na ulici Remeselnícka. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2018.