Pamätník padlým v Lamači

Národná kultúrna pamiatka Pamätník vyhlásená v roku 1985. Nachádza sa severne od Kostola svätej Margity Antiochijskej na ulici Vrančovičova. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Podstavec. Štvorboký kamenný realistický podstavec pod súsoším z roku 1928. Upravovaný bol v rokoch 1945, kedy bola pridaná pamätná tabuľa s padlými v 2.svetovej vojne a v roku 2008. Má štvorcový pôdorys. Autorom je Alojz Rigele.

Súsošie. Realistické súsošie Krista s raneným vojakom z roku 1928. Má štvorcový pôdorys. Autorom je Alojz Rigele.

Súbor pamätných tabúľ. V roku 1928 bola na pomník osadená pamätná tabuľa s padlými v 1.svetovej vojne a v roku 1945 bola osadená pamätná tabuľa s padlými v 2.svetovej vojne. Obe majú obdĺžnikový pôdorys.