Obytná veža v Žabokrekoch nad Nitrou (Župný hrádok)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Gotická tvrdza (župný hrádok alebo obytná veža), pochádza zo začiatku 14.storočia. Stredoveký hrádok (strážna veža) bol postavený okolo roku 1320, mal podobu vežovitej stavby s obdĺžnikovým pôdorysom, ohradenej pravdepodobne valmi. Stavba bola renesančne a barokovo prestavaná. Opravená bola v 16., 17. a 20.storočí. Pri renesančnej úprave nárožia ozdobili nepravými sgrafitami. Na začiatku 20.storočia ju upravili na obytný dom. Má obdĺžnikový pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je trojpodlažná s podkrovím a pivnicou. Na severnej strane sú zachované gotické konzoly z ochodze a v pivnici jeden gotický stredový podperný stĺp. Dnes je vnútorná dispozícia úplne prestavaná. Trojpodlažný dom č.1 s prízemnou prístavbou stojí východne od námestia pri ceste v južnej časti obce, južne od kostola.