Novogotický kaštieľ v Rusovciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Postavený bol v 1.polovici 19.storočia, v rokoch 1841-1844, v duchu romanticky chápanej gotiky. Upravovaný bol v rokoch 1872-1906. Trojpodlažná rozsiahla stavba s podpivničením, trojkrídlovým pôdorysom v tvare U, má bohato členenú fasádu s vežičkami a cimburím. Od roku 1951 v nej sídli SĽUK. V súčasnosti je kaštieľ zrenovovaný. Kaštieľ stojí na ulici Balkánska 31 v Pamiatkovej zóne.

Park. Rozsiahly prírodno-krajinársky anglický park s historickou zeleňou zo 17.storočia. Upravovaný bol začiatkom 19.storočia, v rokoch 1843-1850, 1856-1872, 1872-1906, 1906-1945, po roku 1950 a v roku 1970. Park s nepravidelným pôdorysom sa nachádza v juhovýchodnej časti obce v okolí kaštieľa.

Koniareň. Koniareň alebo čeľadník je solitérna stavba postavená v rokoch 1841-1844. Nachádza sa v parku kaštieľa pri hlavnej ceste.