Mestské opevnenie v Spišskom Podhradí

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Na západnej strane je najstaršia časť opevnenia, ktorá vznikla v rokoch 1587-1593. Hradbový múr je spevnený kruhovými baštami. Nachádza sa v časti Spišská Kapitula v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Brána opevnenia I. Západná brána. Renesančná vstupná, tzv. Horná brána opevnenia z 2.polovice 14.storočia. Upravovaná bola v rokoch 1587-1593 a 1662-1665. Trojpodlažná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádza sa v časti Spišská Kapitula 10.

Brána opevnenia II. Východná brána. Neskororenesančná vstupná, tzv. Dolná brána opevnenia z rokov 1662-1665. Upravovaná bola v 18.storočí. Dvojpodlažná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.653.

Hradbový múr I. Juhozápadný hradbový múr. Gotický múr z 2.polovice 14.storočia. Upravovaný bol v rokoch 1587-1593 a 1665.

Hradbový múr II. Barokový múr z rokov 1662-1665. Upravovaný bol v 18., 19.storočí a začiatkom 20.storočia. Nachádza sa v časti Spišská Kapitula 1.