Mestské opevnenie v Bardejove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1970. Zachované pôvodné mestské opevnenie zo 14.storočia, s úpravami z 15.storočia. Nachádzajú sa tu bašty, tri brány a hradné múry. Najzachovanejšou je Horná brána s barbakánom, Prašná brána a Kláštorná bašta. Fortifikačný systém v Bardejove patrí k najzachovanejším na Slovensku. V systéme opevnenia bolo 23 bášt, z nich sa doteraz zachovalo 12. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hradbový múr. Gotický múr okolo historického jadra mesta postavený v rokoch 1352-1376. Upravovaný bol v 15.-16.storočí a v rokoch 1949-1960.

Barbakán I. Štyri fragmenty gotickej stavby, tzv. Hornej brány, z roku 1352-1376. Upravovaná bola v rokoch 1405-1407 a v 16.storočí. Má polkruhový pôdorys. Nachádza sa na ulici Rhódyho 8, 11, 13.

Most I. Barokový oblúkový most z 1.polovice 16.storočia. Upravovaný bol v 4.štvrtine 18.storočia a v 19. a 20.storočí. Nachádza sa na ulici Rhódyho 16 pri južnej bráne (bývalá mestská brána).

Bašta I. Gotická bašta, tzv. Prašná brána, z 2.polovice 15.storočia. Upravovaná bola v 17.storočí. Trojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Rhódyho 8.

Bašta II. Gotická, tzv. Kláštorná bašta, postavená v 15.storočí. Upravovaná bola v roku 1548. Trojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a kruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Františkánska 2960 v kláštornej záhrade.

Bašta III. Gotická, tzv. Školská bašta, postavená v 15.storočí. Upravovaná bola v 16.storočí. Štvorpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a šošovkovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Baštová 3108 vo dvore základnej školy. Dnes je v nej múzeum.

Bašta IV. Severná bašta. Gotická, tzv. Archívna bašta, postavená v 15.storočí. Upravovaná bola v 16. a 17.storočí. Trojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a polkruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 2 pri hoteli Dukla.

Bašta V. Renesančná bašta z 2.polovice 14.storočia. Upravovaná bola v roku 1582. Dvojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 2.

Bašta VI. Severovýchodná bašta. Gotická bašta z 2.polovice 14.storočia. Upravovaná bola v 16.storočí a v roku 1985. Dvojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 5.

Bránová veža. Gotická veža, mestská, tzv. Dolná brána, zo 14.storočia. Upravovaná bola v 15. a 16.storočí. Stavba s jednotraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádza sa na konci ulice Stöcklova 3047.

Barbakán II. Renesančný barbakán, tzv. Dolná mestská brána, z 1.polovice 16.storočia. Upravovaný bol v 17.storočí. Má polkruhový pôdorys. Nachádza sa na ulici Stöcklova 959.

Most II. Most pri Dolnej bráne z roku 1821. Upravovaný bol v 20.storočí. Nachádza sa na ulici Stöcklova.

Bašta VII. Renesančná, tzv. Kráľovská (Červená) bašta z 15.storočia. Upravovaná bola v 16.storočí a v roku 1988. Trojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a polkruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 6.

Bašta VIII. Gotická, tzv. Veľká bašta. Upravovaná bola v roku 1956. Štvorpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a polkruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 1. Dnes je v nej múzeum.

Bašta IX. Renesančná, tzv. Hrubá bašta, postavená v 15.storočí. Upravovaná bola v 16. a 17.storočí. Štvorpodlažná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a polkruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 3.

Bašta X. Renesančná, tzv. Malá bašta, postavená v 17.storočí. Trojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a polkruhovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Na hradbách 11.

Bašta XI. Gotická bašta mestského opevnenia z 15.storočia. Upravovaná bola v 16.storočí. Má polkruhový pôdorys. Nachádza sa na severozápadnom nároží.

Bašta XII. Renesančná bašta mestského opevnenia zo 16.storočia. Má nepravidelný pôdorys. Nachádza sa za farským kostolom.

Parkanový múr. Gotický parkanový múr z 1.tretiny 15.storočia. Nachádza sa po obvode mesta.

Priekopa. Gotická priekopa zo 14.storočia. Upravovaná bola v 15. a 16.storočí. Nachádza sa po obvode mesta.