Mestské opevnenie v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1955. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hradbový múr. Renesančný hradbový múr z roku 1586. Upravovaný bol v 17.storočí. Nachádza sa pri baštách na Námestí Štefana Moyzesa.

Bašta I. Renesančná, tzv. Katova bašta z 2.polovice 16.storočia. Má jednopriestorovú dispozíciu, nepravidelný pôdorys, je dvojpodlažná. Ako súčasť mestského opevnenia sa nachádza na ulici Katova.

Bašta II. Renesančná, tzv. Mäsiarska bašta bola postavená v 2.polovici 16.storočia. Má jednopriestorovú dispozíciu, nepravidelný pôdorys, je dvojpodlažná. Nachádza sa na ulici Kapitulská v areáli Pamätníka SNP.

Bašta III. Renesančná, tzv. Hranatá bašta z 2.polovice 16.storočia. Dvojpodlažná stavby s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádza sa na Námestí Štefana Moyzesa.

Bašta IV. Renesančná, tzv. Okrúhla bašta z 2.polovice 16.storočia. Má jednopriestorovú dispozíciu, kruhový pôdorys. Ako súčasť severovýchodného opevnenia sa nachádza na ulici Kollárova.