Meštiansky dom Žižkova 14 (Suňalova kúria)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Barokový meštiansky dom bol postavený v 1.polovici 18.storočia. Upravovaný bol v 19.storočí. Má obdĺžnikový pôdorys, je trojpodlažný s podkrovím a pivnicou. Radový dom stojí na ulici Žižkova 14 v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Nachádza sa v ňom Múzeum kultúry karpatských Nemcov, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea. Pôvodný malý jednopriestorový prízemný stredoveký dom bol koncom 15.storočia rozšírený o krytý prejazd. V 17.storočí bolo pristavané dvorné krídlo a do hradnej skaly bola vyhĺbená pivnica. Z tohto obdobia pochádza aj pomenovanie budovy podľa jedného z majiteľov, Suňalova kúria. V polovici 18.storočia bol objekt barokovo upravený. Časť priestorov bola zaklenutá a rozšírená o dvornú zástavbu. V tomto období sa v budove nachádzal známy hostinec K zlatému anjelovi. V 1.tretine 19.storočia objekt prešiel empírovou úpravou, v rámci ktorej bolo pristavené 2.podlažie. Budova slúžila ako nájomný dom s dlhou pavlačou, pričom k dispozícii boli byty v dvornom krídle. Pamiatková obnova objektu bola realizovaná koncom 20.storočia.