Mariánsky stĺp v Slovenskej Ľupči

Národná kultúrna pamiatka Súsošie na stĺpe vyhlásená v roku 1963. Barokové súsošie. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kópia stĺpu s podstavcom. Kópia barokového valcového obelisku a architektúry z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Má šesťuholníkový (kruhový) pôdorys. Autorom kópie je Ondrej Novotný (ÚUR Košice). Nachádza sa na námestí pred kostolom.

Kópia sochy I. Kópia barokovej sochy nepoškvrnenej Panny Márie (Panna Mária-Immaculata) z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je Ivan Mlynárik. Nachádza sa na vrchole stĺpa.

Kópia sochy II. Kópia barokovej sochy svätého archanjela Gabriela z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je Michal Balog. Nachádza sa na rohu podstavca.

Kópia sochy III. Kópia barokovej sochy svätého archanjela Rafaela z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je Michal Balog. Nachádza sa na rohu podstavca.

Kópia sochy IV. Kópia barokovej sochy svätého archanjela Michaela z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je Stanislav Michalovský. Nachádza sa na rohu podstavca.

Kópia sochy V. Kópia barokovej sochy putti I z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je ÚUR Košice. Nachádza sa na stĺpe.

Kópia sochy VI. Kópia barokovej sochy putti II z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je ÚUR Košice. Nachádza sa na stĺpe.

Kópia sochy VII. Kópia barokovej sochy putti III z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je ÚUR Košice. Nachádza sa na stĺpe.

Kópia sochy VIII. Kópia barokovej sochy putti IV z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je ÚUR Košice. Nachádza sa na stĺpe.

Kópia sochy IX. Kópia barokovej sochy putti V z roku 1719 realizovaná v rokoch 1976-1979. Autorom kópie je ÚUR Košice. Nachádza sa na stĺpe.

Stĺp s podstavcom. Originál valcového obelisku z roku 1719. Má šesťuholníkový (kruhový) pôdorys. Nachádza sa na hrade Slovenská Ľupča.

Socha I. Originál barokovej sochy nepoškvrnenej Panny Márie (Panna Mária-Immaculata) z roku 1719. Nachádza sa na hrade Slovenská Ľupča.

Socha II. Originál barokovej sochy svätého archanjela Gabriela z roku 1719. Nachádza sa na hrade Slovenská Ľupča.

Socha III. Originál barokovej sochy svätého archanjela Rafaela z roku 1719. Nachádza sa na hrade Slovenská Ľupča.

Socha IV. Originál barokovej sochy svätého archanjela Michaela z roku 1719. Nachádza sa na hrade Slovenská Ľupča.