Mariánsky stĺp v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka Socha na stĺpe vyhlásená v roku 1955. Nachádza sa na severovýchodnom konci Námestia SNP v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Podstavec. Barokový kamenný podstavec z roku 1719. Upravovaný bol v 2.polovici 19.storočia a v rokoch 1897, 1967 a 1994. Má šesťuholníkový pôdorys.

Stĺp. Kamenný klasicistický stĺp z 2.polovice 19.storočia. Upravovaný bol v rokoch 1964 a 1994.

Socha. Klasicistická socha nepoškvrnenej Panny Márie (Panna Mária-Immaculata) na stĺpe z 2.polovice 19.storočia. Upravovaná bola v rokoch 1964 a 1994.

Kartuša I. Baroková kamenná kartuša z roku 1719. Upravovaná bola v 2.polovici 19.storočia a v rokoch 1897, 1964 a 1994. Juhozápadná kartuša.

Kartuša II. Baroková kamenná kartuša z roku 1719. Upravovaná bola v 2.polovici 19.storočia a v rokoch 1897, 1964 a 1994. Juhovýchodná kartuša.

Kartuša III. Baroková kamenná kartuša z roku 1719. Upravovaná bola v 2.polovici 19.storočia a v rokoch 1897, 1964 a 1994. Severovýchodná kartuša.