Kvašovská lipa – Považská Bystrica

Poloha: Nachádza sa v Považskej Bystrici na sídlisku SNP.

Druh: Lipa malolistá.

Dôvod ochrany: Strom pozoruhodných dimenzií. Jeden z najstarších stromov v okrese. Za chránený bol vyhlásený v roku 1994. Ochrana stromu bola zrušená v roku 2020.

Opis: Významný solitér s pôsobivým habitusom. Neslúži iba ako orientačný bod zaznamenaný v starých mapách, ale hlavne jeho lokalita v priamom kontakte s veľkým sídliskom v absencii starších stromov ho radí medzi obzvlášť významné stromy. Obvod kmeňa stromu v metrovej výške, kde sa rozvetvuje na tri mohutné ramená je úctyhodných 715cm, výška stromu je 22m, priemer koruny je 16m, vek stromu sa odhaduje na viac ako 330 rokov. Jej tri hlavné ramená majú obvody 220cm, 265cm a 305cm. V minulosti bola poškodená olámaním konárov a odrením kôry, ale jej zdravotný stav je zatiaľ uspokojivý.