Kúpele Herľany

V obci sa nachádza 5 prameňov studenej slanej zemito-uhličitej vody, ktoré boli známe už v 17.storočí. Z nich jeden prameň známy ako Herliansky gejzír, bol vyvŕtaný v rokoch 1870-1875 a tým sa prameň umelo aktivoval, Erupčné intervaly boli spočiatku po vrte 3-9 hodín, neskôr sa predlžovali a v súčasnosti sa erupčná činnosť opakuje v 32-34 hodinových intervaloch. Prameň sa používal na pitnú, ale aj na kúpeľnú liečbu, pre ktorú sa voda umelo ohrievala. V letnej sezóne obec disponovala počtom 500 lôžok. Od roku 1908 do 1.svetovej vojny patrili Herľany medzi najvýznamnejšie kúpele na Slovensku. Svoj kúpeľný ráz stratili po 2.svetovej vojne, keď sa neobnovili vojnou poškodené časti a neobnovila sa ich funkcia. Zostala tu iba klasicistická kúpeľná budova z polovice 19.storočia. Dnes je tu rekreačné stredisko Technickej univerzity Košice.

Areál kúpeľov je národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásenou v roku 1988. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kúpeľný dom I. Klasicistický kúpeľný dom Hornád, administratívna budova, bol postavený pred rokom 1896. Upravovaný bol po roku 1918 a v 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č.49 stojí ako solitér v juhovýchodnej časti areálu.

Kúpeľný dom II. Klasicistický kúpeľný dom Dargov, reštaurácia, bol postavený pred rokom 1819. Upravovaný bol po roku 1918 a v roku 2006. Prízemná stavba s dvoj a päťtraktovou dispozíciou. Stavba č.48 stojí ako solitér vo východnej časti areálu.

Kúpeľný dom III. Secesný kúpeľný dom, ubytovňa Branisko, bol postavený v 1.štvrtine 20.storočia. Solitérna stavba č.50.

Kúpeľný dom IV. Secesný kúpeľný dom, ubytovňa Gejzír, bol postavený v 1.štvrtine 20.storočia. Solitérna stavba č.47.

Gejzír. Herliansky gejzír. Upravovaný bol v roku 1870. Nachádza sa v kúpeľnom parku. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1975.

Park. Prírodno-krajinársky kúpeľný park s historickou zeleňou z 2.tretiny 19.storočia. Upravovaný bol v 20.storočí.

Kaplnka. Novorománska filiálna rímsko-katolícka Kaplnka svätého Petra a Pavla z 2.polovice 19.storočia. Prízemná jednoloďová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s rovným záverom. Nachádza sa v kúpeľnom parku. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2010.