Kúpele Brusno

V časti Brusno-kúpele sa nachádza kúpeľný areál. Leží v peknom prostredí zalesnenej dolinky Peklo, ktorá sa nachádza vo Veporských vrchoch. Prírodné liečivé zdroje slabo mineralizovanej hydrogén-uhličitanovo-síranovej, vápenato-sodno-horečnatej, uhličitej, sírovej hypotonickej studenej vody. Vody sú vhodné na liečenie chorôb pohybového a tráviaceho ústrojenstva, ktoré sa tu liečia s chorobami žlčníka, pankreasu a pečene. Staršie kúpeľné objekty vznikli v polovici 19.storočia, v rokoch 1900-1910 ich secesne upravili. Kapacita kúpeľov bola rozšírená novými objektami. Kúpele s areálom sú národnou kultúrnou pamiatkou vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kúpeľný dom. Secesná stavba bola postavená v 50.rokoch 19.storočia. Upravovaná bola v rokoch 1900-1910. Má trojtraktovú dispozíciu a pôdorys v tvare U.

Park. Prírodno-krajinársky kúpeľný park bol vybudovaný v 50.rokoch 19.storočia. Upravovaný bol v rokoch 1900-1910.

Kúpeľný dom Pavla. Secesná stavba (budova jedálne) z 2.polovice 19.storočia. Upravovaná bola v roku 1947. Má trojtraktovú dispozíciu a obdĺžnikový pôdorys. Budova č.3.

Kúpeľný dom Ďumbier. Budova jedálne bola postavená v roku 1924. Má centrálnu dispozíciu a kruhový pôdorys. Autorom plastík je J. Bártfay. Budova č.4.

Kúpeľný dom Vepor. Secesná stavba bola postavená v 2.polovici 19.storočia. Upravovaná bola v roku 1955. Má pôdorys v tvare U. Budova č.2.

Fontána. Fontána „Žena s rybami“ bola vybudovaná v 30.rokoch 20.storočia. Nachádza sa v areáli kúpeľného domu Vepor. Autorom je J. Bártfay.