Kostol svätého Štefana Kráľa v Bernolákove

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. V literatúre sa často spomína ako gotická stavba zo 14.storočia, no niektoré historické pramene pripúšťajú možnosť, že v tom období bola goticky iba upravená románska stavba z 2.polovice 12.storočia. Upravovaný bol v roku 1618. Gotický charakter sa zmenil ďalšou úpravou v 18.storočí v rokoch 1764 a 1773, kedy bol barokovo prestavaný. Tieto stavebné úpravy uskutočnili vtedajší majitelia hradu Čeklís, Esterháziovci. Bola vykonaná prístavba veže k západnej fasáde lode kostola a oratória. Vtedy bola odstránená i kamenná románska krstiteľnica (dnes je vo farskej záhrade) a nahradená bola novou. Všetky úpravy boli v štýle baroka. Upravovaný bol i v roku 1843. V rokoch 1952-1953 bol objekt zväčšený prístavbou bočnej kaplnky na severnej strane presbytéria a z južnej strany obdĺžnikovou prístavbou z tehál, rozdelenou priečkami na tri samostatné miestnosti (sakristia, sklad a Boží hrob). Pôvodné patrocínium mohlo patriť Štefanovi, prvomučeníkovi, no v priebehu stredoveku sa zmenilo a aj dnes je kostol zasvätený svätému Štefanovi Kráľovi. Veľmi vzácnou pamiatkou je zlatý kalich z roku 1666. Jednoloďový sakrálny priestor je zakončený polygonálnym presbytériom a novou prístavbou kaplnky. Presbytérium je zaklenuté gotickou krížovou rebrovou klenbou s profilovými rebrami. Loď je krytá krížovou hrebienkovou klenbou. Sakristia na južnej strane má rovný strop, prístavba kaplnky na severnej strane je krytá valenou klenbou s lunetami. Druhá, kolmo na loď postavená kaplnka má v uzávere lunety a nad štvorcom krížovú klenbu. Hlavný oltár je z roku 1950. Rokokový oltár s obrazom svätého Františka z roku 1773 a obdobne riešený druhý oltár s obrazom svätej Terézie sú pravdepodobne od maliara J. Pichlera, od ktorého je aj nástenná maľba. Fasáda je spevnená dvojstupňovými opornými piliermi. Predstavanú vežu členia nárožné lizény a je krytá ihlancovou strechou. Farský rímsko-katolícky kostol stojí na vyvýšenine na západnom okraji obce na ulici Bernolákova v susedstve hradu Čeklís, juhovýchodne od kaštieľa, a je najstaršou pamiatkou v obci.

Vstupná brána. Baroková brána z pálenej tehly bola postavená v 2.polovici 18.storočia. Upravovaná bola v roku 2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2016.

Ohradný múr. Románsky ohradný múr okolo kostola z kameňa a pálenej tehly bol postavený v 13.storočí. Upravovaný bol v 2.polovici a koncom 20.storočia a v rokoch 2008 a 2010. Má oválny pôdorys. Nachádza sa okolo kostola. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2016.

Príkostolný cintorín. Zaniknutý príkostolný románsky cintorín z 13.storočia. Upravovaný bol na prelome 19. a 20.storočia.  Nachádza sa okolo kostola. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2016.