Kostol svätého Petra a Pavla, apoštolov v Horných Vesteniciach

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Rímsko-katolícky farský Kostol svätého Petra a Pavla, apoštolov bol postavený v neskorogotickom slohu pred rokom 1500. Upravený bol v roku 1564. Prestavaný bol v 2.polovici 17.storočia a v roku 1778 bol rozšírený prístavbou kaplnky a zbarokizovaný. Tiež sa vtedy zvýšila výzdoba kostola. Upravený bol i v roku 1914. Zariadenie kostola pochádza z 18.storočia, svietniky z roku 1760. Jednoloďový jednovežový jednokaplnkový farský kostol s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom stojí na vyvýšenom mieste na východnom okraji obce.

Hradbový múr s bránou. Neskorogotické murované kamenné a tehlové opevnenie kostola z obdobia pred rokom 1500. Upravované bolo v roku 1778. Má oválny pôdorys. Za pamiatkový objekt bolo vyhlásené v roku 2019.

Brána. Neskororenesančná murovaná vstupná brána areálu z 1.polovice 18.storočia. Má štvorcový pôdorys. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2019.

Príkostolný cintorín. Zaniknutý príkostolný cintorín z obdobia pred rokom 1500. Upravovaný bol v 18.-19.storočí. Má kruhový pôdorys. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2019.