Kostol svätého Mikuláša, biskupa v Bobote

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Farský rímsko-katolícky Kostol svätého Mikuláša, biskupa bol postavený v 12.storočí, upravený koncom 13.storočia v ranogotickom slohu. Spomína sa v rokoch 1332-1337. Pôvodný kostol sa staval v starom románskom slohu s hrubými múrmi a podperami. Je to jednoloďová jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou, predstavanou vežou s predsienkou. Prestavaný bol v 17.storočí, v roku 1743 a znovu zaklenutý v 20.storočí. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou a loď valenou klenbou s lunetami. Na fasáde sa nachádzajú oporné piliere s pultovými strieškami. Fasády sú členené iluzívnym lizénovým orámovaním. Vežu zakončuje prilbová strecha s laternou. Vnútorné zariadenie je z 20.storočia. V presbytériu sa nachádza neskorogotické výklenkové pastofórium. Baroková kamenná krstiteľnica pochádza z 18.storočia. Stojí pri hlavnej ceste v obci.

Ohradný múr. Kostol má opevnenie z kameňa, ktoré bolo postavené v 16.-17.storočí. Opevnenie má oválny pôdorys.