Kostol svätého Klimenta v Močenku

Národná kultúrna pamiatka Kostol a ohradný múr s bránami vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Neskorobarokový trojloďový rímsko-katolícky farský Kostol svätého Klimenta postavený v rokoch 1761-1765. Na základe niektorých historických záznamov sa môžeme domnievať, že kostol venovaný tomuto svätcovi stál v obci už v rokoch 1332-1337. Kostol pozostával z lode a dvojitého kamenného chóru. Upravovaný bol v rokoch 1774-1782 a 1878. V rokoch 1926-1927 bol zväčšený. Jednovežová stavba s pôdorysom kríža s polygonálnym záverom. Autorom prestavby v roku 1926 je Milan Michal Harminc. V 18.storočí boli vo veži kostola umiestnené dva zvony. Ďalšie údaje o zvonoch hovoria, že do 1.svetovej vojny mal kostol štyri zvony, no cez vojnu dva zrekvírovalo vojsko na výrobu munície. V súčasnosti je v kostole umiestnených až päť zvonov, pričom každý má svoje meno (napr. zvony svätého Klimenta, svätého Cyrila a Metoda, svätého Gorazda). Pri bohoslužbách sa v tomto chráme dnes ešte stále používa pôvodný šestnásťregistrový organ z roku 1792. Ide o ojedinelý hudobný nástroj radiaci sa medzi najvzácnejšie u nás. Kostol sa nachádza na ulici Družstevná severne od kaštieľa.

Ohradný múr s bránami. Neskorobarokový kamenno-tehlový ohradný múr z roku 1767. Upravovaný bol v rokoch 1778-1779, 1799, 1822, 1926-1928, 1966 a 1981. Má pôdorys nepravidelného obdĺžnika. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2015.