Kostol svätého Jána Krstiteľa v Zemianskych Kostoľanoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Ranobarokový rímsko-katolícky farský kostol svätého Jána Krstiteľa bol postavený v rokoch 1699-1701, opevnený múrom s nárožnými vežičkami. Má jednu loď s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym uzáverom presbytéria, predstavanú vežu a pristavanú sakristiu. Fasáda je hladká s opornými piliermi. Kostol ja obohnaný kamenným múrom s malými nárožnými vežičkami. Hlavný oltár je barokový z roku 1713 so sochou svätého Jána Krstiteľa uprostred. Bočný oltár Nanebovzatia Panny Márie je barokový, bol vytvorený okolo roku 1700 a pôvodne bol umiestnený v kostole v časti Dolné Lelovce. Kazateľnica je baroková z roku 1752 so sochami Dobrého pastiera a štyroch anjelov. Krstiteľnica je baroková, kamenná z roku 1730. Pod kostolom je krypta, v ktorej sú pochovaní Štefan a Žigmund Kostoláni, zakladatelia kostola. Jednoloďový jednovežový kostol stojí v strede obce na Námestí 4.apríla.