Kostol svätého Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa na ulici Fraňa Kráľa v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne gotický rímsko-katolícky farský Kostol svätého Jána Krstiteľa bol postavený v 13.storočí. Upravovaný bol v 90.rokoch 14.storočia a v 15.storočí. V 17.storočí bol opevnený a v 18.storočí barokovo upravený. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym presbytériom a predstavanou vežou z roku 1808. Kostol je opevnený s integrovanou zvonicou ako bránou. Mobiliár kostola pochádza zo 17. a 18.storočia. Zachovala sa časť pôvodných gotických klenieb a gotická plastika.

Krypta. Historizujúca krypta rodiny Sentiváni z 1.polovice 19.storočia. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa západne okolo kostola. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2018.

Zvonica. Renesančná rímsko-katolícka zvonica (archív, úradovňa Sentivániovského majetku) z 2.tretiny 17.storočia. Upravovaná bola v roku 1808. Dvojpodlažná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom sa nachádza severovýchodne od kostola. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2018.

Brána. Renesančná vstupná murovaná brána z 2.tretiny 17.storočia. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádza sa severovýchodne od kostola pri severozápadnom múre zvonice. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2018.

Hradbový múr s baštou. Renesančné kamenné opevnenie kostola z 2.tretiny 17.storočia s oválnym pôdorysom. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2018.

Príkostolný cintorín. Zaniknutý príkostolný cintorín z 2.polovice 13.storočia. Zanikol v 70.rokoch 18.storočia. Má oválny pôdorys. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2018.