Kostol svätého Filipa a Jakuba, apoštolov v Rači

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne gotický farský Kostol svätého Filipa a Jakuba, apoštolov bol postavený v rokoch 1310-1320 na základoch kostola, ktorý sa spomína už v roku 1306. Upravovaný bol v roku 1390, po roku 1629, v rokoch 1732, 1754, 1762, 1889-1889, 1896 a 1901. Bol renesančne prestavaný a v 18.storočí barokovo upravený. V priebehu storočí mal postupne viacero titulov (Všetkých svätých, svätý Leonard, Panna Mária). Od 1.mája 1844 je kostol zasvätený apoštolom svätému Filipovi a Jakubovi. V období reformácie patril evanjelikom až do roku 1629. V roku 1888 bola vykonaná prestavba do terajšej podoby. Má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom, je jednoloďový. Tzv. horný kostol stojí v centre historickej časti na ulici Alstrova.