Kostol svätého Bartolomeja v Čadci

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1990. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Barokový farský rímsko-katolícky Kostol svätého Bartolomeja bol postavený na mieste pôvodného dreveného kostolíka v rokoch 1734-1735. Pôvodný kostolík bol postavený v roku 1676. Upravovaný bol v rokoch 1751-1753, 1778, 1783, v 60.-70.rokoch 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys s polkruhovým záverom, je jednoloďový jednovežový a dvojkaplnkový. Na hlavnom oltári sa nachádza obraz od J. B. Klemensa. V kostole sa nachádza čiastočne zachovaný barokový interiér. Kostol stojí na Námestí slobody v strede areálu v parku s historickou zeleňou.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou okolo kostola bol vybudovaný pravdepodobne v 18.storočí. Má lichobežníkový pôdorys.

Stĺp s podstavcom I. Stĺp pod sochou svätého Jána Nepomuckého I.

Socha I. Socha svätého Jána Nepomuckého I.