Kaštieľ v Oščadnici

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1973. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Kaštieľ bol postavený v rokoch 1910-1913 a patril majiteľom okolitých lesov, grófovi Ballestremovi a neskôr grófovi Popperovi. Je to novoklasicistická solitérna stavba. Kaštieľ prešiel viacerými úpravami. Upravovaný bol v roku 1947. V 80.rokoch 20.storočia bola budova kaštieľa upravená pre potreby Kysuckej galérie v Čadci, ktorá bola verejnosti sprístupnená v roku 1981. Budova má obdĺžnikový pôdorys, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná s pivnicou. Okolo kaštieľa sa rozprestiera jediný prírodný park na Kysuciach. Dnes sa v kaštieli, ktorý stojí nad obcou, nachádza Kysucká galéria.

Park.