Kostol narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne na ulici Júlia Gábriša. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Prepoštský farský kostol narodenia Panny Márie. Pôvodný kostol goticky prestavaný v rokoch 1414-1423, s neskororománskym jadrom z polovice 13.storočia (zachovala sa spodná časť veže). Gotický kostol prepozitúry augustiniánov, ktorí založili prepoštstvo s kapitulou v roku 1414 a tu sídlili do roku 1538. Oktogonálny objekt je s opevnením. Upravený bol v 1.polovici 16.storočia. Gotická loď bola prestavaná v rokoch 1667-1675 na barokové trojlodie vsunutím deliacich arkád. Trojlodie bolo vyzdobené bohatými barokovými štukami a nástennými maľbami. Nástenné maľby pochádzajú z roku 1692. Krížová cesta od J. B. Klemensa z roku 1870. Vnútorné zariadenie je ranobarokové z 2.polovice 17.storočia a rokokové z 2.polovice 18.storočia. Náhrobný kameň prepošta Jakuba Hašku z roku 1695. V susednej budove bývalého prepošstva, prestavanej v štýle baroka je hodnotný refektár. Rímsko-katolícky kostol bol upravený i v 19.storočí.

Hradbový múr. Okolo kostola je barokové opevnenie zo 17.storočia.

Prepoštský palác.