Kostol Ducha Svätého v Žehre

Národná kultúrna pamiatka Kostol a ohradný múr vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne ranogotický dvojloďový rímsko-katolícky farský Kostol Ducha Svätého z roku 1275. Povolenie na stavbu kostola dostal gróf Ján zo Žehry v roku 1245. Vonkajší triezvy výraz architektúry vystavanej v prechodnom neskororománsko-gotickom slohu obohacuje len nezvyklá šindľom pokrytá cibuľovitá strecha veže. Upravovaný bol v 3.tretine 14.storočia, v 2.polovici 15.storočia a v rokoch 1652 a 1769. Pamiatková obnova prebehla v roku 1954. Jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s rovným záverom. V interiéri sa nachádzajú vzácne stredoveké nástenné maľby z piatich období od 13. do 15.storočia s mariologickým a christologickým cyklom, podobenstvami a legendou o svätom Ladislavovi. Najviac pozornosti budí freska Stromu života z 2.polovice 14.storočia, ktorá svojou symbolikou slúžila ako Biblia chudobných. Neskorogotické a barokové oltáre a mobiliár sú prevažne zo 17. a 18.storočia. Najstaršie sú konsekračné kríže v lodi z 3.štvrtiny 13.storočia. Dominanta jednej z najstarších osád strážených ruinami Spišského hradu patrí do skupiny unikátnych spišských dvojloďových kostolov. Kostol stojí v juhovýchodnej časti obce.

Ohradný múr s kaplnkou. Kamenný barokový ohradný múr okolo kostola bol postavený pred rokom 1769. V tom istom roku bol upravovaný. Má oválny pôdorys. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2016.