Kláštor premonštrátov v Lelese

Národná kultúrna pamiatka Kláštor premonštrátov vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Konvent. Prepošstvo premonštrátov. Gotická stavba z 12. a 13.storočia. Na území Zemplína bol tento najstarší kláštor premonštrátov zasvätený Svätému krížu. Založil ho vacovský biskup Boleslav /1188-1212/. Úlohou kláštora bolo opatrovať aj krajinský archív a právne listiny celého kraja. Pôvodná stavba bola pravdepodobne počas tatárskeho vpádu ťažko poškodená alebo zničená. Krátko nato bola obnovená. Upravovaná bola v rokoch 1360, 1400, koncom 15.storočia, v 2.polovici 16.storočia a v rokoch 1633 a 1734 (baroková úprava). V 14. a 15.storočí bol kláštor postupne rozšírený, v roku 1533 opevnený. V rokoch 1623-1639 bol rozšírený veľkou vežou nad vstupným portálom. V 18.storočí bol rozšírený nadstavbou a v interiéroch barokovo upravený. V roku 1896 ho ešte renovovali na konvent ale po roku 1950 bol necitlivo adaptovaný na školu. V roku 1994 bol kláštor v podobe holých zdevastovaných priestorov spolu so zničeným okolím vrátený rádu premonštrátov v Jasove. Duch kláštora sa napriek všetkým týmto príkoriam zachoval. Jeho vnútro opäť nadobudlo neopakovateľnú atmosféru pôsobiacu na vnútro návštevníka. Súčasný vlastník sa snaží o jeho obnovu. Dnes renesančná stavba má dvojtraktovú dispozíciu, štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je trojpodlažná s dvoma podzemnými podlažiami. Prízemné miestnosti kláštora majú hrebienkové krížové klenby, na poschodiach sú rovné stropy. Pri necitlivých úpravách zväčšili okná na úkor pôsobenia stavby, najmä vstupnej veže. Trojpodlažná trojpriestorová stavba je z južnej strany uzavretá gotickým kostolom. Štvorec, ktorý takto vznikol okolo dvora má na severnej a západnej strane masívne nárožné veže a nad severným hlavným vchodom barokovú vežu. Na východnej strane podopierajú stavbu oporné piliere, ktoré členia aj polygonálnu apsidu kaplnky a pokračujú aj v exteriéri kostola na východe. Ústredný dvor má renesančné arkády. Nachádza sa na okraji obce.

Kostol nájdenia Svätého kríža.

Kaplnka svätého Michala, archanjela.

Sýpka. Baroková hospodárska stavba, sýpka, z 18.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podpivničením. Solitér sa nachádza pri kláštore.