Kláštor piaristov v Prievidzi

Národná kultúrna pamiatka Kláštor piaristov vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kolégium piaristov. Barokové kolégium piaristov bolo postavené v rokoch 1666-1675. Začiatkom roka 1666 grófka Františka Mária Pálfi-Khuen de Belassi povolala do mesta piaristov z Poľska a ponúkla im výstavbu rehoľného domu. Piaristi boli výslovne školskou rehoľou. Do výučby prinášali najnovšie spôsoby výučby. Ich škola v meste bola na úrovni strednej školy, akú nemali ani väčšie mestá. Jej úspechy viedli k založeniu podobných škôl v Nitre a Brezne. Prvý kostol stál na mieste terajšieho a bol dokončený v roku 1676. Výstavba  dnešného kolégia spolu s kostolom bola dokončená v roku 1674 podľa projektov Antona Biberelliho. Od roku 1675 bolo v budove kláštora piaristické gymnázium. V rokoch 1734-1739 pribudla jej južná časť s učebňami. Výsledkom bola, podľa vtedajších predstáv, moderná školská budova. Piaristi postupom času zistili, že kostol je pre ich potreby malý a začali so stavbou nového. Starý zrúcali v rokoch 1740-1743. Stavbu nového kostola viedol Hyacint Hangke, trvala do roku 1750 a zariaďovanie ďalších 18 rokov. Kostol bol vysvätený 19.8.1753 na titul Najsvätejšej Trojice a bol daný pod ochranu nanebovzatia Panny Márie. Dodnes je jednou z najkrajších barokových stavieb v strednej Európe. Kláštor piaristov bol upravený v rokoch 1748-1751, 1864-1875, 1926-1929 (A. Engliš) a 1934 (J. Tomaschek). V piaristickom kláštore bola v 18.storočí i prvá prievidzská lekáreň. Kolégium piaristov má obdĺžnikový pôdorys a dvojtraktovú dispozíciu, je trojpodlažné s pivnicou. Stojí severozápadne od Námestia slobody na ulici A. Hlinku 36. Dnes tu sídli základná škola a gymnázium. Súčasťou kláštora je i prístavba, ktorá bola ukončená v roku 1934. V budove sídlili okresné finančné inštitúcie, od roku 1952 Revírne riaditeľstvo slovenských uhoľných baní. Povereníctvo miestnych palív a naftového priemyslu, tu začalo svoju činnosť v roku 1957 ako jediné pôsobiace mimo Bratislavu. Povereníctvo zaniklo v roku 1960.

Kostol. Kostol Najsvätejšej Trojice.

Vsadená socha I. Socha svätého Sebastiána.