Kláštor františkánov v Liptovskom Mikuláši

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kláštor františkánov. Kláštor františkánov (Panny Márie) bol postavený v ranobarokovom slohu v rokoch 1480-1492. V 16. a 17.storočí bol prestavaný a rozšírený. Upravovaný bol v rokoch 1663, 1686-1697, 1903-1904 a 2003-2004. Spolu s kostolom tvoria uzatvorený architektonický komplex s ústredným dvorom s obiehajúcou krížovou chodbou, ktorá sa na severnej strane pripája ku kostolu. Patria medzi najrozsiahlejšie gotické stavby v Liptove. Má jedno a dvojtraktovú dispozíciu, štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. Autorom obnovy v rokoch 1903-1904 bol O. Sztehlo. Chodbová solitérna budova sa nachádza v časti Okoličné na ulici Kláštorná 67 v južnej časti obce.

Kostol. Kostol svätého Petra z Alkantary.

Záhrada. Kláštorná záhrada s historickou zeleňou . Nachádza sa južne a východne od kláštora.