Kláštor benediktínov na Skalke

Národná kultúrna pamiatka Kláštor benediktínov vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Konvent. Ruiny benediktínskeho kláštora, konventu, ktorý bol postavený v renesančnom slohu v rokoch 1667-1669. Upravovaný bol v 1.polovici 18.storočia. Kláštor, jezuitská rezidencia, má pôdorys v tvare L, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s dvoma podzemnými podlažiami. Nachádza sa na Veľkej Skalke, v lese pri hlavnej ceste v mestskej časti Opatová. Na prelome 10. a 11.storočia tu žili ako pustovníci svätý Andrej Svorad a svätý Benedikt, ktorý tu bol zavraždený. Kláštor niekdajšieho benediktínskeho opátstva na Skalke bol postavený v 12.-13.storočí spolu s kláštorným trojpodlažným kostolíkom. Dnes sú tu iba ruiny benediktínskeho kláštora postaveného na skalnom brale. Od roku 1224 tu boli benediktíni a opátstvo, založené nitrianskym biskupom Jakubom. V roku 1528 kláštor obsadilo a opevnilo cisárske vojsko, ktoré ho opatrilo strážnou vežou. Po zrušení jezuitského rádu v roku 1773 začal kláštor pustnúť. Opevnený a obnovený bol v 18. a 19.storočí. Po roku 1989 sa začali rekonštrukčné práce na obnove celého komplexu. Bol obnovený kostolík, opravené múry a kláštorné objekty, upravené parkovisko a vstup do objektu. Areál s Božím hrobom a Jaskyňou svätcov je obklopený múrom a chránený strážnou vežou.

Kaplnka. Kaplnky na Skalke.

Jaskyňa s portálom. Pustovnícka jaskyňa mučeníkov, svätého Benedikta s portálom. Portál pochádza z gotiky. Jaskyňa s portálom je pustovnícka Jaskyňa svätého Benedikta.

Hradbový múr. Ruiny severovýchodného hradbového múru pochádzajú z renesancie z rokov 1667-1669. Upravované boli v 1.polovici 18.storočia.

Bašta. Bašta juhozápadná. Renesančná bašta pochádza z rokov 1667-1669. Má štvorcový pôdorys. Upravovaná bola v 1.polovici 18.storočia.

Bašta západná. Ruina renesančnej nárožnej bašty pochádza z rokov 1667-1669. Má štvorcový pôdorys. Upravovaná bola v 1.polovici 18.storočia.

Nádvorie s oltárom. Ruina renesančného nádvoria s oltárom pochádza z rokov 1667-1669. Má nepravidelný pôdorys. Upravované bolo v 1.polovici 18.storočia.