Kino Panorex v Novej Dubnici

Prvé kino v meste bolo zriadené v roku 1956 a malo názov kino Mier. Slúžilo nielen na premietanie filmov ale aj na usporadúvanie tanečných zábav. Neskôr v ňom boli vytvorené priestory pre reštauráciu a jedáleň. Kino Panorex bolo jedným z prvých panoramatických kín postavených na Slovensku. Postavené bolo v rokoch 1966-1968. Autorom stavby je L. Bořuta, dekoratívne prvky pochádzajú od R. Mošku. Malo kapacitu 420 miest a stavba bola projektovaná špeciálne ako kino. Bolo zázrakom vtedajšej doby a dodnes je jednou z pozoruhodných technických pamiatok na Slovensku. Kino umožňovalo pozrieť si film na obrovskom plátne, ktoré bolo mierne zakrivené do oblúka. Vďaka tomu sa diváci lepšie ocitli v priestore filmu a viac si ho vychutnali. Zaujímavosťou je jeho špeciálna opona a masky na plátno, ktoré sú ľahko nastaviteľné na všetky druhy projekcie. Premietací prístroj v kine pochádza z roku 1968. Premietať sa na ňom môžu 70mm aj 35mm filmy. Je jedným z dvoch, ktoré sa na Slovensku zachovali. V roku 2017 sa tu konala prehliadka 70mm filmov, pri príprave ktorej boli kompletne zrekonštruované všetky premietačky, aj zvuk. Nie je tu síce možná projekcia novších 70mm kópií, pretože neboli prestavené na DTS zvukovú stopu, ale všetky staršie filmy s magnetickým záznamom zvuku sú bez problémov hrateľné. Pri 35mm kópiách nie je žiadne obmedzenie. V roku 2011 sa počet návštevníkov kina rapídne znížil. Dôvodom bola výstavba nákupného centra v Trenčíne, v ktorom bolo otvorené digitálne kino. Od toho roku začala stavba chátrať. Snahou bolo využiť priestory na iné účely. V interiéri pribudli priečky, znížili sa stropy, sídlila v ňom pizzeria a budova sa používala na rôzne akcie. Kino Panorex sa nachádza v Novej Dubnici na ulici SNP v severozápadnej časti mesta.