Kaštieľ Vécseyiovcov v Petrovanoch

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Neskorobarokový kaštieľ bol postavený v roku 1756. Upravovaný bol v roku 1924. Má trojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažný s podpivničením. Solitér sa nachádza v centre obce Petrovany 114.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 2.polovice 19.storočia okolo kaštieľa. Má pôdorys nepravidelného obdĺžnika.

Hospodárska stavba. Neskorobaroková stavba bola postavená v 2.polovici 18.storočia. Upravovaná bola v roku 1924. Má dvojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná s podpivničením. Solitér stojí pri kaštieli. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2014.

Ľadovňa. Neskorobaroková stavba bola postavená v 2.polovici 18.storočia. Upravovaná bola v 20.storočí. Má jednopriestorovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná. Solitér stojí v parku. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2014.