Kaštieľ v Nižnej Šebastovej

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Na mieste kaštieľa stál hrad, ktorý bol v roku 1550 zbúraný. Postavili ho pravdepodobne Šebešovci. Renesančný opevnený kaštieľ bol postavený v 50.rokoch 17.storočia. Upravovaný bol v 18.storočí a v rokoch 1953, 1963, 1966, 1979 a 1985. Je to bloková stavba s obytnou prístavbou a ohradným múrom so štvorcovým pôdorysom a štyrmi polygonálnymi baštami na nárožiach. Dnes má trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je dvojpodlažný s podpivničením. Schodiskový solitér sa nachádza v mestskej časti Nižná Šebastová na ulici Slanská 18 pri ulici Ľubotická. Dnes nemá vyhovujúce využitie a slúži ako sklad.

Brána. Renesančná kamenná stavba zo 17.storočia. Upravovaná bola na prelome 17. a 18.storočia a v roku 1966. Nachádza sa v severnej časti múru.

Severovýchodná bašta. Renesančná polygonálna, šesťuholníková, stavba zo 17.storočia. Upravovaná bola v roku 1963. Nachádza sa na severovýchodnom nároží múru.

Juhovýchodná bašta. Časť zaniknutej renesančnej bašty zo 17.storočia. Upravovaná bola pred rokom 1868 a v 80.rokoch 20.storočia. Nachádza sa na juhovýchodnom nároží múru.

Juhozápadná bašta. Renesančná polygonálna, šesťuholníková, stavba zo 17.storočia. Upravovaná bola v roku 1963. Má jednopriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažná. Nachádza sa na juhovýchodnom nároží múru.

Severozápadná bašta. Renesančná polygonálna, šesťuholníková, stavba zo 17.storočia. Upravovaná bola v roku 1963. Má jednopriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažná. Nachádza sa na severozápadnom nároží múru.

Hradbový múr. Hradbový kamenný múr. Postavený bol v renesancii v 17.storočí. Upravovaný bol v 18.storočí a v roku 1966. Nachádza sa medzi jednotlivými baštami.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 2.polovice 17.storočia pri kaštieli. Upravovaný bol v 18.-19.storočí, v 50.rokoch 20.storočia a v rokoch 1983-1984. Nachádza sa južne od kaštieľa. Obnovou stratil pamiatkové hodnoty.