Kaštieľ v Modre

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty

Kaštieľ. Renesančná stavba z konca 16.storočia (okolo roku 1700). Stojí na mieste kde stál zaniknutý bližšie neznámy hrad. Kaštieľ bol upravovaný začiatkom 17.storočia, v 2.polovici 17.storočia, v 18.storočí. V polovici 19.storočia upravený a prestavaný. Neskôr (v roku 1957) adaptovaný na vinohradnícku školu. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je dvojpodlažný s pivnicou. Kaštieľ je nápadný svojim prízemným arkierom vystupujúcim z južného nárožia. Stojí niekoľko desiatok metrov od mestskej brány na severnom konci námestia v parku s historickou zeleňou na ulici Horná 20 v Pamiatkovej zóne. V súčasnosti je sídlom združenia „Malokarpatská vínna cesta“.

Park.