Kaštieľ Stummerovcov v Tovarníkoch

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne renesančný kaštieľ postavený Beréniovcami v rokoch 1600-1610. Prvá prestavba prebehla v rokoch 1730-1752. Stredná časť kaštieľa bola barokovo-klasicisticky upravená v roku 1838. Ďalšie úpravy v rokoch 1945, kedy kaštieľ vyhorel a v rokoch 1972-1989. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare U, je dvojpodlažný s podpivničením. Predpokladá sa, že autorom prestavby v rokoch 1730-1752 je F. A. Hillebrandt. Solitér sa nachádza v obci Tovarníky 395 v juhovýchodnej časti parku.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou z 1.polovice 18.storočia okolo kaštieľa. Upravovaný bol v 1.polovici 19.storočia a v rokoch 1978-1982. Má nepravidelný pôdorys. V parku s cennými skupinami stromov sa nachádza empírový správcovský dom a pseudogotická kaplnka z konca 19.storočia.