Kaštieľ Esterháziovcov v Seredi (Šintavský hrad)

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1979. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Kaštieľ vznikol prestavbou pôvodného bývalého vodného, tzv. Šintavského hradu v 1.polovici 19.storočia, kedy bol klasicisticky upravený do súčasnej podoby. Vodný hrad vznikol v 12.storočí ako významné opevnenie pri brode cez Váh. Najstaršia zmienka o ňom je v roku 1177 v listine nachádzajúcej sa v opátskom archíve Pannonhalme. Na prelome 16. a 17.storočia Šintavský vodný hrad prebudovali na modernú protitureckú pevnosť, ktorá sa stala základom neskoršieho klasicistického kaštieľa, ktorý bol sídlom rodu Esterházi. V roku 1817 sa stal strediskom panstva Sereď. Začiatkom 19.storočia bola zbúraná mohutná veža hradu. Po 2.svetovej vojne bol kaštieľ vyvlastnený. Upravovaný bol v rokoch 1949-1952. Do začiatku 60.rokov 20.storočia v ňom sídlil Okresný národný výbor, potom hudobná a výtvarná škola. Má pôdorys v tvare L, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný. Od začiatku 90.rokov kaštieľ pustne. Okolo kaštieľa sa nachádza rozsiahly park. Kaštieľ stojí na Námestí slobody 1 pri rieke Váh blízko centra mesta.

Park.