Kasáreň v Starom Meste (Malinovského kasárne)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2019. Malé a Veľké delostrelecké kasárne sa nachádzajú v Starom Meste západne od historického jadra. Súbor budov postavený v novoklasicistickom slohu. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Ubytovňa I. Ubytovňa mužstva bola postavená v roku 1890. Upravovaná bola v roku 1896 a v 2.polovici 20.storočia. Nárožná dvojpodlažná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a nepravidelným pôdorysom. Stavba č. 3081 sa nachádza na ulici Poštová 19 v juhozápadnom nároží areálu Malých kasární.

Škola. Budova poddôstojníckej školy a kancelárií veliteľstva bola postavená v roku 1890. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Solitérna dvojpodlažná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare E. Nachádza sa na ulici Poštová 19 v juhovýchodnom nároží areálu Malých kasární.

Budova I. Vedľajšia budova vojska bola postavená v roku 1890. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Solitérna prízemná stavba s štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č. 3080 sa nachádza na ulici Moyzesova 3 v severovýchodnom nároží areálu Malých kasární, severne od školy.

Stajňa. Poddôstojnícka stajňa postavená v roku 1890. Upravovaná bola v roku 1896 a v 2.polovici 20.storočia. Prízemná solitérna stavba s šesťtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č. 3077 sa nachádza na ulici Kuzmányho v západnej časti Malých kasární.

Budova II. Servisná budova bola postavená v roku 1886. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Solitérna dvojpodlažná stavba s štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č. 3087 sa nachádza na ulici Moyzesova v juhovýchodnej časti Veľkých kasární.

Ubytovňa II. Ubytovňa mužstva bola postavená v roku 1886. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Solitérna dvojpodlažná stavba s viacpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č. 3086 sa nachádza na ulici Moyzesova vo východnej časti Veľkých kasární.

Väznica. Kasárenská väznica bola postavená v roku 1886. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Nárožná solitérna budova s dvoma podlažiami, štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Stavba č. 3085 sa nachádza na ulici Moyzesova v severovýchodnej časti Veľkých kasární.

Jazdiareň. Pôvodne jazdiareň bola postavená v roku 1886. Upravovaná bola v roku 1909, po roku 1950, v roku 1962, v 80.rokoch 20.storočia a po roku 1994. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Neskôr budova slúžila ako športová hala. Solitérna stavba sa Nachádza sa na ulici Pri jazdiarni 1 v severnom cípe kasární.