Kasáreň v Prešove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Novoklasicistické stavby z roku 1896. Upravované boli v 2.polovici 20.storočia. Nachádza sa v Lesíku delostrelcov 1. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Veliteľská budova I. Chodbová dvojpodlažná solitérna stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare E. Objekt č.11820. Prvý objekt od západu v severnom rade.

Veliteľská budova II. Chodbová dvojpodlažná solitérna stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11821. Prvý objekt od západu v južnom rade.

Budova dozorného útvaru. Strážnica. Chodbová prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare T. Objekt č.11822. Prvý objekt od západu v strednom rade.

Ubytovňa I. Budova mužstva č.4. Chodbová dvojpodlažná solitérna stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare T. Objekt č.11823. Druhý objekt od západu v severnom rade.

Ubytovňa II. Budova mužstva č.5. Chodbová dvojpodlažná solitérna stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare T. Objekt č.11824. Druhý objekt od západu v južnom rade.

Jedáleň. Kuchyňa mužstva č.6. Chodbová prízemná solitérna stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11825. Druhý objekt od západu v strednom rade.

Stajne pluku I. Učebňa, sklad č.7. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11826. Tretí objekt od západu v severnom rade.

Stajne pluku II. Sklad č.8. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11827. Štvrtý objekt od západu v severnom rade.

Stajne veliteľstva. Sklad č.9. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11828. Tretí objekt od západu v južnom rade.

Stajne pluku III. Sklad č.10. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11829. Štvrtý objekt od západu v južnom rade.

Sklad konských postrojov. TOV č.11. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11830. Piaty objekt od západu v severnom rade.

Kováčska dielňa. Sklad č.12. Prízemná solitérna stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11831. Nachádza sa severne od objektu č.11 v severnom rade.

Sklad I. Sklad č.13. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11832. Nachádza sa v severnom rade.

Stajne. Stajne pre choré kone a sklad č.14. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11833. Nachádza sa východne od objektu č.19 v strednom rade.

Dielne I. Dielne č.15. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11834. Siedmy objekt od západu v južnom rade.

Jazdiareň. Výrobná hala č.16. Dvojpodlažná solitérna stavba s jedno a trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11835. Piaty objekt od západu v strednom rade.

Dielne II. Sklad č.17. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11836. Ôsmy objekt od západu v južnom rade.

Sklad II. Sklad č.25. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11842. Šiesty objekt od západu v južnom rade.

Zbrojnica. Stavba pre delá a garáže č.19. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11837. Siedmy objekt od západu v strednom rade.

Dielne III. Garáže č.21. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11839. Šiesty objekt od západu v severnom rade.

Voziareň. Garáže č.22. Prízemná solitérna stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11840. Šiesty objekt pri severnej hranici areálu.

Dielne IV. Dielne č.30. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11846. Šiesty objekt od západu v strednom rade.

Sklad III. Sklad č.27. Prízemná solitérna stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Objekt č.11844. Šiesty objekt od západu v strednom rade.

Park. Park areálu a vstupnej časti kasární, lesík delostrelcov. Má obdĺžnikový pôdorys.