Kaplnka svätej Kataríny

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Gotická Kaplnka svätej Kataríny bola postavená v rokoch 1307-1311. Je to najstaršia gotická kaplnka v Bratislave. Založil ju cisterciát František z Columby. Dostavali ju v roku 1325 a vysvätil ju biskup Ondrej zo stoličného Belehradu. Upravovaná bola v rokoch 1676-1729, 1840 a v 3.štvrtine 20.storočia. Bývalá kaplnka cisterciánov má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom, je jednoloďová, jednopodlažná s pivnicou. Autorom klasicistickej prestavby jej uličnej fasády v roku 1840 je Ignác Feigler ml. Obnovoval sa kompletne celý interiér, všetky historicky nezaujímavé prvky sa odstránili. Kaplnke sa teda vrátil pôvodný gotický výraz v maximálne možnej miere. Reštaurátori obnovili omietky a všetky kamenné prvky. Obnova priniesla aj jeden objav. V stene je kamenný epitaf a za ním je pastofórium, teda akási nika, ktorá slúžila na odkladanie sviatosti. Epitaf reštaurátori premiestnili, pastofórium je teda odkryté a viditeľné. Kaplnka stojí v radovej zástavbe na južnej strane ulice Michalská 8 v Mestskej pamiatkovej rezervácii.