Kaplnka Najsvätejšej Trojice v Nových Zámkoch

Národná kultúrna pamiatka Kaplnka a hrob s tabuľami vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Pamätná kaplnka. Baroková rímsko-katolícka tzv. Bernolákova kaplnka bola postavená v roku 1722. Na Božiu slávu ju nechal postaviť Jakub Škultéty. Upravovaná bola v 19.storočí, v 30.rokoch 20.storočia a v rokoch 1967, 1977 a 1997. Prízemná jednoloďová stavba so štvorcovým pôdorysom s polygonálnym záverom. V kaplnke je pochovaný kňaz Štefan Lauro, novozámocký obchodník a zakladateľ dievčenského ústavu Michal Flenger. Kaplnka je tiež pietnym miestom slanického rodáka, prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny, učiteľa, novozámockého kňaza a školského dozorcu Antona Bernoláka. Anton Bernolák prišiel do Nových Zámkov 1.5.1797 a pôsobil tu 16 rokov až do svojej smrti v roku 1813. Okrem kňazských povinností vykonával aj funkciu školského dozorcu. Zomrel v roku 1813. Nachádza sa na Bernolákovom námestí 14 v parku. Stojí v parku na vyvýšenej strane v priestoroch bývalého kamenného cintorína, ktorý bol zrušený v roku 1872.

Hrob s tabuľou. Hrob Bernoláka, Laura a Flengera s tabuľou.

Pamätná tabuľa. Pamätná tabuľa A. Bernoláka.